Spider naevus diode laser

QTS 980nm Diode Laser Nd:Yag


IMG-20210712-WA0004

Wat is een spider naevus?

Een spider naevus is een vaak voorkomende, goedaardige aandoening van verwijde bloedvaatjes in de huid. Een spider naevus kan bij iedereen voorkomen. In 40% van de vrouwelijke gevallen komt deze huidaandoening tot uiting tijdens een zwangerschap. Ook komt de spider naevus veel voor bij kinderen.


Oorzaken van spider naevus

Hoe een spider naevus precies ontstaat is onduidelijk. Soms ontstaat de spider naevus vanuit het niets, soms door door zonschade of een plek die gestoten is. De spider naevus wordt zichtbaar door een plaatselijke verwijding van een bloedvaatje in de huid. Waarom het bloedvaatje verwijdt, is vaak onduidelijk. Een spider naevus kan soms spontaan verdwijnen, maar dit komt niet vaak voor. Hormonale factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een spider naevus. In sommige gevallen kan spider naevus ontstaan door chronische leverziekten of auto-immuunziekten. Er wordt van een spider naevus gesproken wanneer er zich slechts enkele adertjes op de huid bevinden. Bij meerdere spiders spreekt men van de huidaandoening teleangiëctastieën.


Symptomen van spider naevus

Spider naevus kenmerkt zich door een centraal rood vaatbultje zo groot als een speldenknopje, die uitwaaiert in kleine bloedvaatjes welke lijken op de pootjes van een spin. Plaatsen waar deze huidaandoening voorkomt zijn het gezicht, de nek, de handruggen en onderarmen. Bij kinderen en jongvolwassenen komt spider naevus het meest voor op de wangen en bij ouderen ontstaan vaak spiders op de neus en/of neusvleugels.


Spider naevus behandeling

Een spider naevus kan als storend ervaren worden door patiënten. Vaak zijn patiënten het zat om de plekjes te moeten camoufleren. Lasertherapie is een zeer effectieve manier om de spider naevus te behandelen. Ontdek de mogelijkheden van een laserbehandeling om uw spider naevus of rood puntje in het gezicht te verminderen!


Waarom een spider naevus laserbehandeling?

Wilt u uw spider naevus verminderen? Lasertherapie is een zeer geschikte manier om deze huidaandoening te behandelen. Onze therapeuten maken gebruik van de vaatlaser. Het kenmerk van dit lasertype is dat de lichtbundel van de laser zo nauwkeurig is, dat het alleen reageert op de haarvaatjes. Door de vorming van warmte wordt het vaatje zo verwarmd dat de vaatwanden coaguleren en binnen enkele dagen door het lichaam worden opgeruimd en het vaatje wegtrekt. Omdat de laser selectief te werk gaat wordt het omliggende weefsel niet beschadigd.


Voor de spider naevus behandeling

Het is belangrijk om voorafgaand aan de laserbehandeling 4 weken niet bloot te zijn gesteld aan de zon. Dat betekent geen zonnebank of uitgebreid zonnebaden tijdens een zonvakantie. Uiteraard mag u wel gewoon buiten lopen. Als de zon fel schijnt, is het belangrijk dat u zich insmeert met een goede zonbescherming. Bijvoorbeeld de Actinica Lotion. U dient met een gereinigd gezicht naar de behandeling te komen.


Tijdens de spider naevus behandeling

De laserbehandeling van een spider naevus kunt u als licht gevoelig ervaren. De laser voelt aan als kleine speldenprikjes op de huid.


Na de spider naevus behandeling

Na de laserbehandeling van de spider naevus kan de huid wat rood zijn van de warmte, u krijgt daarom een koelpack van de therapeut. De roodheid trekt vaak na enkele uren weer weg. Tijdens het behandeltraject van de spider naevus dient er altijd goed rekening gehouden te worden met UV-bescherming. De huid mag tot een maand na de behandeling niet zonder bescherming worden blootgesteld aan de zon of zonnebank. Anders bestaat het risico op pigmentvorming op het behandelde gebied. Wij adviseren om tot 4 dagen na de behandeling rustig aan te doen met sport, het bukken proberen te beperken en niet naar de sauna te gaan. Door deze factoren kunnen de vaatjes gemakkelijk weer openspringen.


Het te verwachten resultaat na de spider naevus laserbehandeling

Om de huidaandoening spider naevus goed te verminderen zijn er gemiddeld twee tot drie laserbehandelingen nodig. Het kan ook zijn dat de spider naevus al na 1 tot 2 laserbehandelingen weer mooi weg trekt. Tijdens het intakegesprek stellen onze therapeuten een persoonlijk behandelplan met u op. Daarin krijgt u alle advies over het aantal behandelingen, nazorg en kosten. Het te verwachten resultaat wordt uitgebreid besproken tijdens het intakegesprek. De therapeut zal een realistisch beeld geven. Over het algemeen verminderen laserbehandelingen de zichtbaarheid van de spider naevus en trekt deze weg. Helaas kunnen wij niet garanderen dat de spider naevus nooit meer terugkomt. Vaatjes in het gezicht en met name op de neus kunnen gemakkelijk terugkomen. Wij adviseren in sommige gevallen 1-2 keer per jaar een onderhoudsbehandeling te doen.


Vergoeding zorgverzekering

Een spider naevus kan via onze praktijk niet vergoed worden!


Teleangiëctastieën (vaatjes)

Ons lichaam bestaat uit duizenden kleine bloedvaatjes. Door sommige omstandigheden kunnen die kleine bloedvaatjes meer zichtbaar worden. Als er meerdere rode vaatjes te zien zijn in het gezicht, wordt er gesproken van teleangiëctasieën. Onze huidtherapeuten behandelen deze huidaandoening gemakkelijk en effectief d.m.v. lasertherapie.


Wat zijn teleangiëctasieën?

Teleangiëctasieën ook wel couperose genoemd zijn kleine bloedvaatjes die net onder de huid zitten en blijvend verwijd zijn. Deze huidaandoening ziet eruit als draadvormige rode lijnen en kan overal op het lichaam ontstaan. Teleangiëctasieën begint meestal voor het 40e levensjaar en komt vaker bij vrouwen dan bij mannen. Ook komt het vaker voor bij een witte huid.


Symptomen van teleangiëctasieën

Teleangiëctastieën bevinden zich vlak onder het huidoppervlak en zien eruit als rode vaatjes met een grootte van maximaal 1 millimeter doorsnede. De vaatjes kunnen los voorkomen en worden dan vaak gezien in de neusplooi of op de neusvleugel. Ook kunnen de vaatjes bundelen tot een groter oppervlak en op de wangen, neus en kin ontstaan. De kleur van teleangiëctastieën kan variëren van helderrood (slagadertje) tot donkerrood. Sommigen zijn paarsblauw, wat betekent dat er een adertje verslapt is. Helaas verdwijnen de adertjes nooit vanzelf. Teleangiëctastieën veroorzaken zeer zelden klachten maar worden cosmetisch gezien wel als onwenselijk ervaren.


Oorzaken van teleangiëctasieën

Teleangiëctasieën ontstaan wanneer de fijne weefselbloedvaatjes in de huid hun elasticiteit verliezen. De vaatjes verwijden waardoor deze overvol raken met bloed en zichtbaar worden op de huid. Vaak is het slapper worden van het bindweefsel van het bloedvat de oorzaak, wat meestal het gevolg is van een langdurige blootstelling aan de zon.

Naast blootstelling aan de zon, zijn er verschillende factoren bekend die het risico op teleangiëctastieën verhogen:

-Acne
-Blootstelling aan extreme warmte of koud
-Blootstelling aan wind
-Zwangerschap
-Genetica
-Het chronisch gebruik van corticosteroïd houdende medicijnen
-Overmatig alcoholgebruik
-Rosacea
-Spataderen
-VerouderingTarieven spider naevus behandeling

*Onderstaande prijzen zijn indicatieprijzen. De exacte prijs wordt tijdens het intakegesprek bepaald en is afhankelijk van de ernst en grootte.

Enkele spider

€70,- p.b.

Grote spider

€80,- p.b.

Spider neuspunt

€60,- p.b.

Meerdere spiders

€100,- p.b.

2-laser-nevus-removal
nevus-araneus-1
shutterstock_1293500437-800x300
Spider-Naevi-img-1
spider angioma spider naevus on body
Spider-nevus-on-the-left-side-of-the-face-of-an-8-year-old-male-patien
Spider naevus